Най-очакваният мача от първия кръг при мъжете на US Open между

...
Най-очакваният мача от първия кръг при мъжете на US Open между
Коментари Харесай

Стефанос Циципас оцеля в 5-часов трилър и 5 сета срещу невероятния Анди Мъри

Най-очакваният мача от първия кръг при мъжете на US Open сред Стефанос Циципас и Анди Мъри не разочарова. Световният №3 оцеля в суперсблъсъка от ден №1 като след съвсем 5 часа игра и 5 сета стигна до извънредно сложния триумф и място във втори кръг на шампионата след 2:6, 7:6 (7), 3:6, 6:3, 6:4.

Мъри е първият тенисист, който се състезава на сингъл с железна тазобедрена става, само че това не му попречи да играе на доста високо равнище и за следващ път да показва, че продължава да бъде измежду най-хубавите даже и в този стадий от кариерата си. Трикратният първенец от Големия шлем бе изцяло равносилен на един от тенисистите в най-хубава форма през годината, само че в последна сметка за първи път в кариерата си загуби в първи кръг в Ню Йорк.

Циципас приключи мача с 67 уинъра по отношение на 42 на противника. И двамата бяха с позитивно съответствие по отношение на непредизвиканите неточности, които бяха 51 при поставения и 38 за 112-ия в актуалната класация. Шотландецът осъществя 4 пробива от 11 благоприятни условия, до момента в който гъркът приключи с 3 от 10. До огромна степен основен се оказа вторият сет, в който Мъри пропусна два сетбола и в последна сметка позволи поврат от 2-1 сета.

Срещата не бе лишена и от напрегнати моменти, като най-големият подобен бе преди петия сет, когато Циципас взе много дълга пауза, с цел да отиде до съблекалните, което вбеси противника му. Мъри пък имаше проблеми с обувките, които се изпотиха, а се оказа, че не разполага с различен чифт.

„ Трябваше да направя огромна всеотдайност. Днес атмосферата беше невероятна. Публиката в Ню Йорк е като на никое място другаде. Това, че можем да се състезаваме пред аудитория е удивително. Чакахме го в продължение на една година. Надявам се да запазя играта си и за идващия мач “ – сподели спечелилият на корта незабавно след дуела.

Мачът стартира с доста мощен тенис от страна на Мъри от самия старт, като в това време Циципас несъмнено не се усещаше удобно на корта. Гъркът бъркаше постоянно първоначално и по този начин се стигна до серия от пет следващи гейма в интерес на някогашния №1 – от 0-1 до 5-1, което докара до триумфа в сета.

Във втората част международният №3 стабилизира играта си, като уинърите към този момент бяха съвсем двойно повече по отношение на грешките, а на първи сервис загуби единствено една точка в целия сет. И двамата противници имаха по един по-труден гейм на начален удар и закономерно се стигна до тайбрек. В него при 6-4 шотландецът имаше два сетбола, само че по този начин и не можа да поведе с 2-0 сета. Гъркът оцеля, след което на собствен ред осъществя втората си опция за завършек на частта.

Дори и това обаче не можа да разколебае Мъри, който в третия сет заигра още по-агресивно. Единственият пробив пристигна първоначално за 2-0, а в петия гейм той отрази четири брейкбола на противника си, с цел да стигне малко по-късно до триумф в сета.

До този миг Циципас по този начин и не бе достигал до пробив, само че това се промени при започване на четвъртия сет, откакто по време на паузата Стефанос получи медицински таймаут за болки в крайници.

Сетът стартира със серия от пет следващи гейма за гърка. Въпреки резултата, британецът не се отхвърли от битката и даже върна един от двата пробива пасив, след което удължи серията си на три гейма след избавен сетбол. Все отново, на личен начален удар Циципас съумя да постави завършек на частта и да вкара мача в пети съдбоносен сет.

Той стартира след много дълга пауза, защото гъркът отиде до съблекалните, а всичко това вбеси някогашният №1 и той не скри мнението си по тематиката.

„ Той мами. 20 минути, а тоалетната е тъкмо там. Никога не ми е отнемало толкоз време да отида до тоалетната “ – разяснява Мъри, което докара до следващия „ тоалетен скандал “ за Циципас след нещо сходно, което се случи във финала му в Синсинати против Александър Зверев.

Дългата пауза несъмнено повлия на първенеца от US Open 2012, който позволи пробив още в откриващия гейм на петия сет и до края по този начин и не съумя да го върне. Оттам насетне той печелеше елементарно подаванията си, като брейкбол получи в четвъртия гейм. Тогава обаче гъркът се оправи доста добре с заплахата, а с два хубави сервиса поведе с 3-1.

До края Циципас не трепна и по този начин стигна до доста сложната победа. Във втори кръг негов противник ще бъде Адриан Манарино, който също трябваше да играе пет сета, с цел да в профил сънародника си Пиер-Юг Ербер след цялостен поврат – 3-6, 4-6, 6-4, 6-3, 6-3.

„ Трябваше да покажа на какво съм кадърен против един превъзходен първенец, който в никакъв случай не се отхвърля. Той не ми даде доста благоприятни условия, към момента може да играе на доста високо ниво “ – разяснява Циципас пред Евроспорт.

В същото време, в своя мач №837 на равнище АТР, Марин Чилич за първи път се отдръпна в хода на дуела. Хърватинът завоюва с тайбрек първите два сета против Филип Колшрайбер, само че загуби идващите два и имаше големи физически проблеми, поради което при 0-2 в петия приключи присъединяване си в мача.

Аут от шампионата е и Джон Иснър, който загуби в три сета от сънародника си Брендън Накашима – 6-7(7), 6-7(6), 3-6.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР